Oldalainkon a minőségi felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket (cookies) használunk. Az adatkezelési tájékoztatónkban részletes információkat találsz róluk.

Ajánlók
Az ajánlókat diákok írtak a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak 17 szakmához, szakirányhoz.

Pályaválasztásnál érdemes logikusan, előre gondolkodni és ésszerűen szakot vagy iskolát választani. Próbáltam ehhez tartani magam, és szerintem jól, kifejezetten jól döntöttem.

Én, mikor oda kerültem, hogy új iskolát válasszak, akkor azt se tudtam, mit tegyek.

Sürgetett az idő is, hogy hova menjek. Először is a legfontosabb, hogy mit is akarok, előbb szakmát vagy érettségit. Ez két különböző út az életben.  Az érettségi szép, jó és nagyon fontos. Egy jól megírt érettségivel tovább lehet tanulni, és azután a csillagos égig felküzdeni magad a ranglétrán. Ebben nagyon sok munka van, idő és rengeteg tanulás. De ezek mellett a háttér, a magánéleti gondok is közbeszólhatnak. Ez egy egyszerűbb út, mint a másik, de ehhez kell anyagi támogatás a családtól. Sajnos ezekből az emberekből szerintem átlagemberek lesznek, akikből sok van, akik nem a ranglétra aljáról kezdik az életüket, mert édesanyjuk meg édesapjuk már valameddig eljuttatták. Ez nem baj, mert senki nem tehet arról, hogy hova születik, de arról tehet, hogy a jövőben mi legyen. És akkor lenne baj, ha az illető nem élne ezzel a lehetőséggel. A másik út a szakmával kezdődik, amin én is megyek. Én a Szakács szakmát választottam, azért, mert Szakácsra mindig van kereslet. Ha bármilyen balszerencsés dolog is kettévágja az eltervezett utamat, van egy tuti szakmám, amivel el tudok helyezkedni, el tudom tartani magam. Már megérte! És még imádom is a szakmám. Nagy baj már nem lehet. Én ez után mentem érettségizni, ráadásul  nappali tagozaton, ami érettségi után plusz egy év elvégzésével egy üzletvezetői posztot betöltő szakmát ad. Érettségi mellett tudok dolgozni. Így nem kell a szüleimre támaszkodnom, ha szórakozni vagy egy új cipőt, esetleg jogosítványt szeretnék. Máris kicsit önállósodtam és kezdek felnőtt fejjel gondolkodni. A munka nemesít, a hátránya ennek az útnak: a késői fekvések, koránkelések, kevés szabadidő, de aki végigjárja, az garantáltan ember lesz. Olyan, aki megállja a helyét bármilyen helyzetben, és ma már ez a legfontosabb, ráadásul kettő szakma plusz érettségi. Rövidebb idő kell hozzá, de sokkal több munka, és a végére ember leszel biztosan. A szüleid is büszkék lesznek rád, és egyetemre vagy főiskolára ezután is el lehet menni. 

Az iskolában rengeteg esélyt kapsz, hogy megmutasd, mit is tudsz, és ki is vagy. Ezt bemutathatod szakmai versenyeken, amire az iskola felkészít, ahogyan engem is.

Az Illési Gasztro Kupán vettem részt – Kisújszálláson, ahol aranyérmet nyertem – melegkonyha kategóriában. Szép eredményeket értem el, mellette ott vannak a különböző külföldi programok, amiket ha végigcsinálsz, akkor egy euro pass-os bizonyítvánnyal leszel gazdagabb. Portugáliában voltam nyolc hétig szakmai gyakorlaton, ahol megismerhettem a mediterrán gasztronómiát. Nagy élmény volt a frissen szállított tengeri halak látványa, majd előkészítése, hiszen én itthon csak mélyhűtött tengeri halakkal dolgoztam. Ezeket az élményeket megosztottam édesanyámmal, osztálytársaimmal, barátaimmal. Örültem, hogy szakmán rejtelmeit más ország gasztronómiáján keresztül is láthattam, megtapasztalhattam.  Én ezt az utat járom.

Jó szívvel ajánlom ezt a szakmát és a remek lehetőségeket.

Nagy Kevin (12/V osztály)

VSZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentendre