Oldalainkon a minőségi felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket (cookies) használunk. Az adatkezelési tájékoztatónkban részletes információkat találsz róluk.

Ajánlók
Az ajánlókat diákok írtak a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak 17 szakmához, szakirányhoz.

Nagyon sokáig nem tudtam, hogy milyen irányban tanuljak tovább. De az autók mindig vonzottak.

És hetedikes koromban megismerkedtem egy sráccal, aki itt, a Királyban tanult autószerelőként. Mára egy saját versenycsapata van. Megmutatta, hogyan épül fel a csapat, hol és hogyan építik meg az autókat, és milyen hozzáállás kell az egész szakmához. Szeretni kell, amit csinálsz, fel kell olyan dolgokra is készülni, amelyek nem egyszerűek, mert bármilyen dolog elromlik egy autón, azt higgadtan kell kezelni, és ezt egyben gyorsan és jól kell megoldani.

Ezek után elhatároztam, hogy az autósportban szeretnék elhelyezkedni, de ehhez elengedhetetlen, hogy a szakmát kitanuljam, és persze angolul is beszéljek. 

Nagyon tetszik, hogy a mester itt az iskolába valahol hasonlít erre a srácra. Precíz, elvárja a tisztaságot a műhelyben. Ez nagyon fontos. 

Azoknak ajánlom ezt a szakmát, akik nem félnek, hogy koszosak lesznek, és van egy kicsi kreativitásuk. Bár én csak kilencedikes vagyok, de tudom, hogy mi az cél, amit szeretnék elérni.

Szabó Tamás (9/b osztály)

VSZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Vác

Érettségi után jöttem szakmát tanulni, mert 13-14 evesen én sem tudtam, hogy valójában mit szeretnék. Lány létemre a hegesztő szakmát választottam, mert érdekesnek és kreatívnak tartottam. Kiskorom óta inkább édesapámmal töltöttem a szabadidőmet ahelyett, hogy anyukámtól lessem el a főzési praktikákat. Persze, volt más ötletem is, de a családom segített kiválasztani azt, ami a jövőre nézve a legjobbnak tűnt megélhetés és abból a szempontból, hogy mennyire fogom örömmel csinálni. Sokat segít a választásban, hogy beszélgetsz a családdal és ismerősökkel.

Hegesztés, fémipar. Személy szerint imádom, hogy egy darab vasból vagy többől olyat tudok létrehozni, alkotni, ami másnak vagy magamnak hasznos és örömet okoz, és ezzel egyben időtálló. A hegesztés nem csak egy olyan dolog, amit megcsinálsz és kész, a hegesztés művészet is. A különböző eljárások és technológia mind más, mindegyikben más a szépség és a lehetőség.

Azoknak ajánlom, akik szertik a kétkezi munkát, akik szeretnek alkotni és szeretik látni a saját maguk fejlődését.

Azt szeretném üzenni nektek, hogy ne siessétek el a döntést, nézzetek jól körbe és próbáljatok ki több szakmát, ha van rá lehetőségetek.

Pintér Csilla (12sz/c osztály)

VSzC Madách Imre Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, Gödöllő

Pásztor Dániel vagyok, a Király Endre Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója. Rendészet és Közszolgálati Ágazaton tanulok, és erről az ágazatról szeretnék egy kicsit mesélni nektek, így a szakmák éjszakája előtt.

A Rendészeti Ágazat 3 éve van jelen iskolánkban. Ezalatt az idő alatt a tanulói számos sikert értek el. Persze, ezekért a sikerekért meg is dolgoztak.

A diákok a tanulmányaik során megismerkedhetnek a különböző rendvédelmi szervekkel, és azok feladataival, rendőrségi eljárásokkal, vagyonvédelemmel, büntetőjoggal, önvédelemi és intézkedéstaktikákkal, és még sok minden mással.

Mért válasszátok ezt az ágazatot?

Gyakorlatilag, aki a Rendőrségen szeretne elhelyezkedni, annak Rendészeti Szakgimnáziumot [Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium / Körmendi Rendészeti Szakgimnázium (rendőr tiszthelyettes) etc.] vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karát (rendőr tiszt) kell elvégeznie az érettségi után. Az egyetemi vagy a Rendészeti Szakgimnáziumba való jelentkezésnél nagyon sokat fog számítani, hogy ti már kaptatok itt egy Rendészeti alapképzést a Király Endrében. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell tanulni, viszont nagyobb eséllyel kerültök be a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vagy a rendészeti szakgimnáziumba az érettségi után.

Én személy szerint mért választottam ezt az ágazatot? 

A rendőri hivatásban rengeteg gyönyörűség van. Az, hogy segítesz más embereken, akiknek szükségük van RÁD, megteszed azt, amit más nem merne, védelmezed azokat, akik számítanak a segítségedre. Mégis, lesznek olyanok, akik nem becsülik meg ezt a hivatást, de ez nem tántoríthat el minket attól, hogy ŐKET védjük, és szolgáljuk nap, mint nap. Ez nem dicsőségről és egyéb jutalmakról szól. Ez egy olyan dolog, ami az emberekért van, hogy biztonságban és nyugalomban tudjanak élni.

Mit üzenek nektek, kedves felvételiző diákok? 

Merjetek nagyot álmodni! Nekem is sokan mondták: "Úgysem fogsz bekerülni!" "Úgysem fogod bírni!" Most mégis itt vagyok, úton a célom felé.

Pásztor Dániel (10/A osztály)

VSZC Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Vác

Pályaválasztásnál érdemes logikusan, előre gondolkodni és ésszerűen szakot vagy iskolát választani. Próbáltam ehhez tartani magam, és szerintem jól, kifejezetten jól döntöttem.

Én, mikor oda kerültem, hogy új iskolát válasszak, akkor azt se tudtam, mit tegyek.

Sürgetett az idő is, hogy hova menjek. Először is a legfontosabb, hogy mit is akarok, előbb szakmát vagy érettségit. Ez két különböző út az életben.  Az érettségi szép, jó és nagyon fontos. Egy jól megírt érettségivel tovább lehet tanulni, és azután a csillagos égig felküzdeni magad a ranglétrán. Ebben nagyon sok munka van, idő és rengeteg tanulás. De ezek mellett a háttér, a magánéleti gondok is közbeszólhatnak. Ez egy egyszerűbb út, mint a másik, de ehhez kell anyagi támogatás a családtól. Sajnos ezekből az emberekből szerintem átlagemberek lesznek, akikből sok van, akik nem a ranglétra aljáról kezdik az életüket, mert édesanyjuk meg édesapjuk már valameddig eljuttatták. Ez nem baj, mert senki nem tehet arról, hogy hova születik, de arról tehet, hogy a jövőben mi legyen. És akkor lenne baj, ha az illető nem élne ezzel a lehetőséggel. A másik út a szakmával kezdődik, amin én is megyek. Én a Szakács szakmát választottam, azért, mert Szakácsra mindig van kereslet. Ha bármilyen balszerencsés dolog is kettévágja az eltervezett utamat, van egy tuti szakmám, amivel el tudok helyezkedni, el tudom tartani magam. Már megérte! És még imádom is a szakmám. Nagy baj már nem lehet. Én ez után mentem érettségizni, ráadásul  nappali tagozaton, ami érettségi után plusz egy év elvégzésével egy üzletvezetői posztot betöltő szakmát ad. Érettségi mellett tudok dolgozni. Így nem kell a szüleimre támaszkodnom, ha szórakozni vagy egy új cipőt, esetleg jogosítványt szeretnék. Máris kicsit önállósodtam és kezdek felnőtt fejjel gondolkodni. A munka nemesít, a hátránya ennek az útnak: a késői fekvések, koránkelések, kevés szabadidő, de aki végigjárja, az garantáltan ember lesz. Olyan, aki megállja a helyét bármilyen helyzetben, és ma már ez a legfontosabb, ráadásul kettő szakma plusz érettségi. Rövidebb idő kell hozzá, de sokkal több munka, és a végére ember leszel biztosan. A szüleid is büszkék lesznek rád, és egyetemre vagy főiskolára ezután is el lehet menni. 

Az iskolában rengeteg esélyt kapsz, hogy megmutasd, mit is tudsz, és ki is vagy. Ezt bemutathatod szakmai versenyeken, amire az iskola felkészít, ahogyan engem is.

Az Illési Gasztro Kupán vettem részt – Kisújszálláson, ahol aranyérmet nyertem – melegkonyha kategóriában. Szép eredményeket értem el, mellette ott vannak a különböző külföldi programok, amiket ha végigcsinálsz, akkor egy euro pass-os bizonyítvánnyal leszel gazdagabb. Portugáliában voltam nyolc hétig szakmai gyakorlaton, ahol megismerhettem a mediterrán gasztronómiát. Nagy élmény volt a frissen szállított tengeri halak látványa, majd előkészítése, hiszen én itthon csak mélyhűtött tengeri halakkal dolgoztam. Ezeket az élményeket megosztottam édesanyámmal, osztálytársaimmal, barátaimmal. Örültem, hogy szakmán rejtelmeit más ország gasztronómiáján keresztül is láthattam, megtapasztalhattam.  Én ezt az utat járom.

Jó szívvel ajánlom ezt a szakmát és a remek lehetőségeket.

Nagy Kevin (12/V osztály)

VSZC Petzelt József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Szentendre

Az elektronikai műszerész szakmát csak ajánlani tudom!

Ebben a szakmában számos jó munkalehetőség érhető el.

Egy kis ész, precíz figyelem és biztos kéz kell hozzá. Nincs kitéve időjárásnak, erős fizikumot sem igényel. Könnyedén és kényelmesen végezhető. Aki képes időt és figyelmet befektetni, annak ez egy tökéletes szakma. Ezen felül nagyon érdekes és hasznos is: például, ha otthon elromlik a tévé, a csengő, a mikró, akkor nem kell több tízezer forintot szerelőre költeni. A szakma eszközei sem túl drágák: forrasztópáka, multiméter, ón, csipeszek, fogók és bármit megjavíthatunk.

De ha ez nem lenne elég, akkor rengeteg kapcsolódó lehetőség van, pl. autóvillamosság, hangtechnika, klímaszerelés, hűtő-, mosógépszerelés stb.

A mai világban már szinte minden elektromosan működik, így könnyedén lehet érvényesülni a szakmában. Magyarországon is sok multicég foglalkoztat remek szakembereket, és ez egy keresett szakma. Jó szakemberre mindenhol szükség van.

Három év alatt megszerezhető a végzettség, és több gyakorlati hely közül lehet választani, ahol akár a végzettség megszerzése után munkalehetőséget is kínálnak.

Néhány cégnél szinte évek alatt lehet fejlődni, és ugye ez fizetésemeléssel is jár. :)

Szóval ha valaki egy jól kereső, érdekes és jó szakmát szeretne, legyen műszerész! :)

Nagy István Richárd (11/e osztály)

VSzC Madách Imre Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, Gödöllő